Ewa Złotowska
Data urodzenia: 1947-02-08
Miejsce urodzenia: Warszawa, Polska
Stan cywilny: mąż Marek Frąckowiak

Biografia:
Ewa Złotowska urodziła się 8 lutego 1947 roku w Warszawie. Jest znaną polską aktorką i reżyserką, związaną głównie z estradą i dubbingiem. Jako dziecko uczyła się gry na skrzypcach i fortepianie oraz uczęszczała na zajęcia z rytmiki. Marzyła, by zostać piosenkarką. W 1965 roku wstąpiła do studenckiego Teatru Satyryków. Stamtąd, dzięki Stefanii Grodzieńskiej, trafiła do popularnego serialu telewizyjnego „Szklana niedziela”. W tym samym czasie zdała egzamin aktorski i uzyskała dyplom ze śpiewu. Od tej pory niemal nieprzerwanie występowała na scenach estradowych w Polsce i zagranicą, do momentu, gdy zdecydowała się ukończyć reżyserię w Instytucie Teatralnym w Sankt Petersburgu. Po powrocie ze studiów zajęła się przede wszystkim dubbingiem. Jej najbardziej znane kreacje to Pszczółka Maja ze popularnego animowanego serialu pod tym samym tytułem oraz Tasia z "Kaczych opowieści". W 2004 roku ukazała się książka Ewy Złotowskiej pt. "Największe miłości świata". Pasją aktorki jest jej ogród oraz zwierzęta.
7.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
7.3
Spadkobiercy Tytanów (2006)
Class of the Titans
7.8
Rodzina Piratów (1999)
Famille Pirate
8.0
6.1
Pożyczalscy (1997)
Borrowers, The
7.1
7.6
Pinky i Mózg (1995)
Pinky and the Brain
7.1
Maska (1995)
Mask, The
5.6
Bodzio, mały helikopter (1994)
Budgie, The Little Helicopter
6.9
Dwa głupie psy (1993)
2 Stupid Dogs
6.4
Piotruś Pan i Piraci (1990)
Peter Pan and the Pirates
7.5
Hrabia Kaczula (1988)
Count Duckula

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.8 2011 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
6.8 2011 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
5.8 2010 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
7.6 2010 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
3.2 2009 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
3.8 2009 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
6.5 2007 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
3.8 2007 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
2.4 2006 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
6.7 2005 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
7.5
Dom dla zmyślonych przyjaciół pani Foster
Foster's Home for Imaginary Friends
2004 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
4.5 2003 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
2.0 2003 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
7.2 2002 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
7.7
Mroczne przygody Billy'ego i Mandy
Grim Adventures of Billy & Mandy, The
2001 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
5.9 2000 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
4.2 2000 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
6.7 1999 Kwiatkowska / Maria (gościnnie)
7.0 1998 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
7.4 1998 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
8.2 1997 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
6.5 1997 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
6.9 1994 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
7.9
Nowe przygody Kubusia Puchatka
New Adventures of Winnie the Pooh, The
1988 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
7.7
Kacze opowieści
DuckTales
1987 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
7.0
Diplodoki
Diplodo
1987 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
6.9 1984 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
7.2
Wesoła siódemka
Get-Along Gang, The
1984 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
6.4 1983 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
6.9 1983 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
7.1
Pszczółka Maja
Mitsubachi Maya no boken
1975 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)
7.4
Przygody Pinokia
Kashi no ki Mokku
1972 Sąsiadka Sebastiana (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Ewa Złotowska filmy Ewa Złotowska najlepsze filmy Ewa Złotowska zdjęcia Ewa Złotowska galeria Ewa Złotowska biografia Ewa Złotowska nominacje Ewa Złotowska nagrody i wyróżnienia Ewa Złotowska filmografia Ewa Złotowska aktor Ewa Złotowska reżyser
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.