Andrzej Grabowski
Data urodzenia: 1952-03-15
Miejsce urodzenia: Chrzanów, Polska
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Anna Tomaszewska (rozwód), córki: Katarzyna i Zuzanna (ur. 22.06.1983); 2. Anita Kruszewska (od 13.06.2009)

Biografia:
Znany i lubiany aktor obdarzony wielkim talentem komediowym. Wykształcenie zdobył w krakowskiej PWST, którą ukończył w 1974 roku. Występuje na scenie Teatru im. Słowackiego w Krakowie. Jest laureatem wielu nagród, m.in.: Grand Prix Toruń '86, główne nagrody w Szczecinie 1987, 1988, nagrody w Kaliszu 1988, 1990. Jest zarówno dobrym aktorem teatralnym jak i filmowym, występował w Teatrze Telewizji. Ogromną popularność zyskał dzięki roli Ferdynanda w sitcomie "Świat według Kiepskich".
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.4 2013 Petzelt
0.0 2012 Król Fergus (polski dubbing)
6.7 2012 Bogdan, przyjaciel Wiktora
7.3 2012 Król Fergus (polski dubbing) (partie wokalne)
6.9 2012
0.0 2011 Król Fergus (polski dubbing)
0.0 2011
0.0 2011 Król Fergus (polski dubbing)
6.4 2010 Król Fergus (polski dubbing)
4.4 2010 Król Fergus (polski dubbing)
6.7 2010 Król Fergus (polski dubbing)
5.0 2010 Król Fergus (polski dubbing)
6.1 2010 Król Fergus (polski dubbing)
5.6 2009 Król Fergus (polski dubbing)
6.4 2009 Król Fergus (polski dubbing)
5.2 2009 Król Fergus (polski dubbing)
6.3 2009 Kamiński
8.1 2008 Lisowski
7.2 2008 Król Fergus (polski dubbing)
6.3 2008 Król Fergus (polski dubbing)
7.9 2007 Król Fergus (polski dubbing)
4.3 2007 Król Fergus (polski dubbing)
3.8 2007 Król Fergus (polski dubbing)
4.8 2006 Król Fergus (polski dubbing)
5.1 2006 Król Fergus (polski dubbing)
5.0 2005 Król Fergus (polski dubbing)
6.5
Anioł stróż
Man of the House
2005 Król Fergus (polski dubbing)
4.6 2005 Król Fergus (polski dubbing)
4.6 2005 Król Fergus (polski dubbing)
8.2 2005 Starszy aspirant Jacek Goc "Gebels"
7.2
Niania
Nanny McPhee
2005 Król Fergus (polski dubbing)
5.4 2003 Król Fergus (polski dubbing)
4.5 2003 Król Fergus (polski dubbing)
6.2 2002 Król Fergus (polski dubbing)
7.7
Boże skrawki
Edges of the Lord
2001 Król Fergus (polski dubbing)
7.3 2000 Król Fergus (polski dubbing)
1.7 2000 Król Fergus (polski dubbing)
6.9 1999 Król Fergus (polski dubbing)
6.7 1999 Ferdynand Kiepski
7.0 1998 Król Fergus (polski dubbing)
6.1 1997 Król Fergus (polski dubbing)
6.9 1997 Król Fergus (polski dubbing)
6.4
W krainie władcy smoków
Spellbinder: Land of the Dragon Lord
1997 Król Fergus (polski dubbing)
10.0
Kapitan
Kapitän, Der
1997 Król Fergus (polski dubbing)
6.5 1997 Król Fergus (polski dubbing)
7.6 1996 Król Fergus (polski dubbing)
5.8 1996 Król Fergus (polski dubbing)
7.8 1996 Król Fergus (polski dubbing)
7.4 1995 Król Fergus (polski dubbing)
7.6 1995 Król Fergus (polski dubbing)
8.1 1995 Król Fergus (polski dubbing)
7.4 1994 Król Fergus (polski dubbing)
8.7 1992 Król Fergus (polski dubbing)
7.6 1982 Król Fergus (polski dubbing)
6.8 1972 Król Fergus (polski dubbing)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Andrzej Grabowski filmy Andrzej Grabowski najlepsze filmy Andrzej Grabowski zdjęcia Andrzej Grabowski galeria Andrzej Grabowski biografia Andrzej Grabowski nominacje Andrzej Grabowski nagrody i wyróżnienia Andrzej Grabowski filmografia Andrzej Grabowski aktor Andrzej Grabowski scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.