Andrzej Hrydzewicz
Data urodzenia: 1932-06-30
Miejsce urodzenia: Wilno, Polska (obecnie Litwa)

Biografia:
Ten zdolny, przystojny aktor nigdy nie doczekał się wielkiej popularności. Wykorzystywany do ról bohaterów posiadających psychologiczną głębię, mógł nie raz zaskoczyć widzów swoim kunsztem. Tak się jednak nie stało. Znamy go z kilku obrazów z lat 60-tych i 70-tych. Później ambitny film trochę o Hrydzewiczu zapomniał, nie dając mu szansy na pełniejszą artystyczną wypowiedź. W 1952 roku ukończył Studium Aktorskie w Katowicach. Od razu został aktorem Teatru im. Wyspiańskiego w tym mieście i grał tam do roku 1956. Następnie przeniósł się do Nowej Huty, gdzie pracował w Teatrze Ludowym w latach 1959-65. W końcu trafił do Wrocławia, w którym związany był z teatrami: Polskim i Współczesnym. Przez kilka sezonów był także wykładowcą w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej we Wrocławiu. Obecnie na emeryturze.
6.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
4.4 2005 (gościnnie)
7.0 1986 Komisarz Sękowski z Komendy Głównej Policji w Warszawie
7.1 1982
9.5 1982 Stanisław Wojciechowski, prezydent RP
5.8 1981 Mahometanin
7.3 1979
5.7 1978 Dogson(gościnnie)
6.3 1977 Rycerz kasztelana łęczyckiego
7.2 1975 Oficer MO
8.2 1964 Rodrigo(niewymieniony w czołówce)
7.0 1964 Cieniewski, sekretarz księcia Ossolińskiego
7.8 1962 Żołnierz niemiecki przeprowadzający rewizję u Felicji
7.3 1961 Jeniec w schronie(niewymieniony w czołówce)
6.8 1958 Kleryk "Guś", członek oddziału
5.0 1954 Romek

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Andrzej Hrydzewicz filmy Andrzej Hrydzewicz najlepsze filmy Andrzej Hrydzewicz zdjęcia Andrzej Hrydzewicz galeria Andrzej Hrydzewicz biografia Andrzej Hrydzewicz nominacje Andrzej Hrydzewicz nagrody i wyróżnienia Andrzej Hrydzewicz filmografia Andrzej Hrydzewicz aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.