Beata Rakowska
Data urodzenia: 1965-03-28
Miejsce urodzenia: Wrocław, Polska

Biografia:
Beata Rakowska jest przede wszystkim aktorką teatralną. Urodziła się 28 marca 1965 roku we Wrocławiu. W 1988 roku ukończyła PWST we Wrocławiu i występowała na deskach Teatru C.K. Norwida w Jeleniej Górze, gdzie zagrała m.in. w naturalistycznym dramacie Augusta Strindberga "Panna Julia". W kinie zadebiutowała w 1987 roku w obrazie Rolanda Rowińskiego "Zero życia" o tragicznej historii maturzysty, którego marzenia i dążenia nie znalazły zrozumienia u rodziców. Występowała w serialach: "W labiryncie" (1990) jako Ewa Glinicka, dla młodych widzów "Maszyna zmian" (1995), "Życie jak poker" (1998-1999) jako Ilona, dziewczyna Żywińskiego, "Świat według Kiepskich" (2000) w roli dziennikarki, "Gorący temat" (2002-2003) jako dziennikarka Katarzyna. Zagrała wreszcie główną rolę Małgosi Słończyk, nieszczęśliwej studentki pierwszego roku chemii Politechniki Warszawskiej w filmie Jakuba Z. Rucińskiego "Odbicia" (1989). Pojawiała się w charakterystycznych rolach w filmach: polsko-francuskim "Podróż do Polski" /Voyage En Pologne/ (1994) jako niemiecka turystka i w roli sekretarki w "Vin-Necie" w filmie Waldemara Krzystka "Nie ma zmiłuj" (2000). W 2001 roku zagrała we spółczesnym spektaklu telewizyjnym dla młodzieży "Królowa chłodu", którego scenariusz zainspirowała słynna baśń Hansa Christiana Andersena pt. "Królowa śniegu". Jest aktorką Teatru Współczesnego we Wrocławiu.
8.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.3 2009 Dziennikarka / Kobieta / Redaktorka / Urzędniczka (gościnnie)
2.3 2009 Dziennikarka / Kobieta / Redaktorka / Urzędniczka (gościnnie)
6.1 2006 Dziennikarka / Kobieta / Redaktorka / Urzędniczka (gościnnie)
4.6 2005 Dziennikarka / Kobieta / Redaktorka / Urzędniczka (gościnnie)
3.1 2002 Dziennikarka / Kobieta / Redaktorka / Urzędniczka (gościnnie)
6.7 1999 Dziennikarka / Kobieta / Redaktorka / Urzędniczka (gościnnie)
3.7 1998 Dziennikarka / Kobieta / Redaktorka / Urzędniczka (gościnnie)
6.7 1995 Dziennikarka / Kobieta / Redaktorka / Urzędniczka (gościnnie)
7.7 1989 Dziennikarka / Kobieta / Redaktorka / Urzędniczka (gościnnie)
6.5 1988 Dziennikarka / Kobieta / Redaktorka / Urzędniczka (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Beata Rakowska filmy Beata Rakowska najlepsze filmy Beata Rakowska zdjęcia Beata Rakowska galeria Beata Rakowska biografia Beata Rakowska nominacje Beata Rakowska nagrody i wyróżnienia Beata Rakowska filmografia Beata Rakowska aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.