Henryk Gołębiewski
Data urodzenia: 1956-06-15
Miejsce urodzenia: Warszawa, Polska
Stan cywilny: żona Marzenna Matusik (od 2007), córka Róża (ur. 21.08.2008)

Biografia:
Dzieciństwo spędził na warszawskim "starym" Mokotowie razem. "Wracało się ze szkoły, rzucało się teczkę w kąt, chwytało bułkę i kiełbasę w rękę i biegło na podwórko. Tak spędzaliśmy całe popołudnia. Nie było takich rozrywek jak dzisiaj . Bawiliśmy się procą i kopaliśmy piłkę". Na tym podwórku dwunastoletniego Henryka wypatrzył Janusz Nasfeter proponując mu próbne zdjęcia do dramatu "Abel , swój brat". W latach 70 Gołębiowski wystąpił w "Wakacjach z duchami", "Podrózy za jeden uśmiech", zagrał Bolka Pabisza, czyli "Cegiełkę" w "Stawiam na Tolka Banana", a także w "Koniec wakacji " i w "Zanim nadejdzie dzień". "Nie zaznasz spokoju " to ostatni film w jakim zagrał jako młody chłopak. Przygoda z filmem skończyła się w 1977 roku. Ukończył szkołę zawodową i poszedł do wojska. Pracował w brygadach remontowo- budowlanych . Jego powrót na plan to głównie epizody . Po dwudziestu latach zagrał w serialu Izabeli Cywińskiej "Boża podszewka". Później były "Wielkie rzeczy", "Sara" ,"Dług" i kilka odcinków "Plebanii", a także "Dzień świra" Marka Koterskiego. Nie były to wielkie role, bo tylko przez chwilę pojawia się na ekranie. Dopiero w filmie "Edi" Piotra Trzaskalskiego stworzył poruszającą postać zbieracza złomu.
8.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
1.5 2012 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
5.8 2011 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
6.5 2010 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
5.8 2010 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
7.0 2010 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
6.3 2008 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
6.5 2007 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
3.8 2007 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
3.4 2005 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
5.2 2005 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
3.5 2005 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
5.0 2005 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
7.2
Niania
Nanny McPhee
2005 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
7.9 2004 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
4.4 2004 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
3.7 2004 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
2.3 2004 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
6.9 2004 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
4.5 2003 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
5.8 2003 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
7.2 2003 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
4.7 2002 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
4.7 2001 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
3.0
Córka konsula
Gunblast vodka
2000 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
8.0 1999 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
6.7 1999 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
5.7 1999 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
6.7 1997 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
7.4 1997 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
6.5 1997 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
7.8
Dom
1980 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
4.6
Żołnierze wolności
Soldaty svobody
1977 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
7.8 1976 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
7.7 1971 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)
5.9 0 Żaba / Czesiek, facet z piłą / Tajson (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Henryk Gołębiewski filmy Henryk Gołębiewski najlepsze filmy Henryk Gołębiewski zdjęcia Henryk Gołębiewski galeria Henryk Gołębiewski biografia Henryk Gołębiewski nominacje Henryk Gołębiewski nagrody i wyróżnienia Henryk Gołębiewski filmografia Henryk Gołębiewski aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.