Jan Piechociński
Data urodzenia: 1950-07-26
Miejsce urodzenia: Warszawa, Polska

Biografia:
Polski aktor teatralny i filmowy . Absolwent Wydziału Aktorskiego PWSFTViT w Łodzi [rok ukończenia: 1977]. Na scenie zadebiutował będąc na ostatnim roku studiów. W latach 1976-82 występował w teatrach warszawskich: Ateneum (1976-79), Polskim (1979-82). W kinie pojawił się po raz pierwszy w obrazie historycznym "Gniazdo" [1973]Jana Rybkowskiego. W latach 80. zdobył dużą popularność, dzięki udziałowi w komediach "Wielka majówka" [1980] Krzysztofa Rogulskiego i "Och, Karol" [1985] Romana Załuskiego. Tytułowa rola w tym drugim filmie przyniosła mu "Złote Grono" dla najpopularniejszego aktora sezonu 1985, przyznane na XVI LLF w Łagowie.
7.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.5 2011 Ksiądz
6.3 2008 Konstanty Jurczak (gościnnie)
5.4 2007 Andrzej (gościnnie)
2.4 2006 Edmund Morawski, ojciec Romana
8.8
Auschwitz. Naziści i "ostateczne rozwiązanie"
Auschwitz: The Nazis and the 'Final Solution'
2005 Edmund Veesenmayer, przedstawiciel Hitlera na Węgrzech (gościnnie)
6.9 2004 Filip Borowiec, szef agencji modelek (gościnnie)
8.1 2003 Marian Iwanicki vel Gunter Fuchs (gościnnie)
4.5 2003 Stefan, partner Malwiny (gościnnie)
6.7 2003 Patolog w Zakładzie Medycyny Sądowej (gościnnie)
4.7 2001 Piotr Baka
4.2 2000 lekarz domowy Laudańskich
6.1 1999 Wykładowca na kursie maklerskim
7.0 1998 Winowarski (gościnnie)
6.9 1998 Lekarz, właściciel prywatnej kliniki, przyjaciel Halskiego (gościnnie
7.0 1996 Lekarz w klinice Olinvita (gościnnie)
8.1 1988 Kochanek Magdy
7.2 1988 Ratigan
7.6 1987 Romek Strumiłło, narzeczony Halinki, współpracownik Gestapo
7.7 1986
7.0 1986 Fritz Herman
6.8 1985 Karol Górski
6.2 1982 Marek Wolski
7.8 1980 Marek
8.0
Sherlock Holmes i Doktor Watson
Sherlock Holmes and Doctor Watson
1980 Doktor Monteron
6.4 1979 Bezdomny w noclegowni
7.3 1977 Młody lekarz operujący Alka
6.5 1976 Strażnik więzienny
7.8 1976 Mężczyzna w pociągu (niewymieniony w czołówce)
6.6 1974 Wojownik Mieszka I / Książę czeski(niewymieniony w czołówce)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Jan Piechociński filmy Jan Piechociński najlepsze filmy Jan Piechociński zdjęcia Jan Piechociński galeria Jan Piechociński biografia Jan Piechociński nominacje Jan Piechociński nagrody i wyróżnienia Jan Piechociński filmografia Jan Piechociński aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.