Joanna Orleańska
Data urodzenia: 1974-07-05
Miejsce urodzenia: Bytom, Polska
Stan cywilny: mąż Paweł Orleański (od 1999), córka Antonina Helena

Biografia:
Urodzona w 1974 roku w Bytomiu jest absolwentką PWST we Wrocławiu z 1997 roku. Związana z wrocławskim Teatrem Polskim, w listopadzie 2003 roku przeprowadziła się do Warszawy, gdzie gościnnie grała w Teatrze Studio. W filmie fabularnym debiutowała rolą Luśki w produkcji Władysława Pasikowskiego "Słodko-gorzki" (1996). Rok potem zagrała postać Marysi w opowieści o rywalizujących ze sobą siostrach w reżyserii Marka Piestraka "Lata i dni" (1997). Następnie pojawiła się w obsadzie filmów -"Historia kina w Popielawach" (1998) Jana Jakuba Kolskiego, a także w filmach niemieckich, m.in. "Plecami do ściany". Szeroka publiczność zna ją z ról w serialach "Życie jak poker" (1998-1999) jako Marysia Połczyńska, córka Ewy i "Złotopolscy" (od 1999) w roli Joasi, dziewczyny Tomka Gabriela, skromnej asystentki posła Marka Złotopolskiego. Występowała w teatrze telewizji (m.in. w sztukach: "Wizyta starszej pani", "Kartoteka rozrzucona"). w filmie fabularnym "Słodko-gorzki" Pasikowskiego, "Historia kina w Popielawach" Kolskiego, "Pierwszy milion" Dzikiego, a także w filmach niemieckich. Jej mąż Paweł Orleański jest także z zawodu aktorem teatralnym, prowadził teleturniej "Daje słowo" na antenie TV4. Razem zagrali małżeństwo w 2003 roku w letnim teatrze Pod Gryfami przy wrocławskim Rynku w spektaklu "Oskar i Ruth" Ingmara Villquista.
7.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.4 2010 Dziennikarka / Redaktorka (gościnnie)
6.3 2010 Dziennikarka / Redaktorka (gościnnie)
7.2 2010 Dziennikarka / Redaktorka (gościnnie)
6.5 2009 Dziennikarka / Redaktorka (gościnnie)
5.4 2006 Dziennikarka / Redaktorka (gościnnie)
4.6 2005 Dziennikarka / Redaktorka (gościnnie)
4.8 2003 Dziennikarka / Redaktorka (gościnnie)
7.2 2003 Dziennikarka / Redaktorka (gościnnie)
6.2 2000 Dziennikarka / Redaktorka (gościnnie)
5.6 2000 Dziennikarka / Redaktorka (gościnnie)
5.3 1999 Dziennikarka / Redaktorka (gościnnie)
6.7 1999 Dziennikarka / Redaktorka (gościnnie)
6.1 1999 Dziennikarka / Redaktorka (gościnnie)
7.7 1998 Dziennikarka / Redaktorka (gościnnie)
3.7 1998 Dziennikarka / Redaktorka (gościnnie)
3.4 1997 Dziennikarka / Redaktorka (gościnnie)
6.3 1996 Dziennikarka / Redaktorka (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Joanna Orleańska filmy Joanna Orleańska najlepsze filmy Joanna Orleańska zdjęcia Joanna Orleańska galeria Joanna Orleańska biografia Joanna Orleańska nominacje Joanna Orleańska nagrody i wyróżnienia Joanna Orleańska filmografia Joanna Orleańska aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.