Robert Gonera
Data urodzenia: 1969-02-01
Miejsce urodzenia: Syców, Polska
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Jolanta Fraszyńska (rozwód), córka Nastazja (ur. 1990); 2. Karolina Wolska (od 2003), 2 synów: Teodor Józef (ur. 2004), Leopold (ur. 26.02.2008)

Biografia:
Robert Gonera, przystojny polski aktor młodego pokolenia, ukończył Wydział Aktorski PWST we Wrocławiu, gdzie obecnie należy do kadry pedagogicznej uczelni. Następnie związał się z wrocławskim Teatrem Polskim, gdzie występował między innymi w "Damie z Jednorożcem" w reżyserii Krystiana Lupy, "Operze za trzy grosze" Bertolta Brechta i w tytułowej roli w "Romeo i Julii", spektaklu reżyserowanym przez Tadeusza Bradeckiego. Na ekranie aktor zadebiutował w niewielkiej roli w "Marcowych migdałach" (1989) Radosława Piwowarskiego. W swoich następnych dwóch filmach, zarówno w "Zakładzie" (1990) Teresy Kotlarczyk, jak i w filmie Wojciecha Wójcika "Trzy dni bez wyroku" (1991) aktor wystąpił w roli jednego z wychowanków zakładu poprawczego. Natomiast w "Samowolce" (1993) Feliksa Falka zagrał Kowalskiego, poborowego, który przeciwstawia się grupie żołnierzy terroryzujących resztę koszarowych nowicjuszy. W 1996 roku aktor nawiązał współpracę z reżyserem Krzysztofem Krauze, który powierzył mu rolę operatora telewizyjnego Witka w filmie sensacyjnym "Gry uliczne", opowiadającym o reporterach wplątujących się w polityczne układy, a tym samym w kryminalny półświatek w fabule łączącej fakty z fikcją. Kolejny film reżysera, oparty na autentycznych wydarzeniach "Dług" (1999), okazał się niezaprzeczalnie największym dotychczasowym sukcesem Roberta Gonery. Za rolę młodego biznesmena, który decyduje się na makabryczne i ostateczne zlikwidowanie fikcyjnego "długu" uhonorowano aktora na FPFF w Gdyni, otrzymał też Polskiego Orła 2000 dla najlepszego aktora. Robert Gonera zamierzał zostać reżyserem. Miał okazję po części spełnić się w tej roli na planie filmu Bogusława Lindy "Sezon na leszcza" (2000), gdzie pełnił obowiązki drugiego reżysera. Uczestniczył także w niezależnym projekcie studentów wrocławskiej PWST, thrillerze science-fiction "Arche" w reżyserii Grzegorza Auguścika, a w telewizji występuje w serialu "M jak miłość". Robert Gonera znalazł się również wśród gwiazdorskiej obsady "Przedwiośnia" (2000) Filipa Bajona, obok Mateusza Damięckiego, Krystyny Jandy, Janusza Gajosa i Daniela Olbrychskiego. Prywatnie Robert Gonera prowadzi kino i pub pod Wrocławiem ze swoimi dwoma braćmi. W wolnym czasie pisuje wiersze i opowiadania oraz wymyśla scenariusze filmowe. Niedawno przeniósł się do Warszawy, żeby móc częściej przebywać z córką.
7.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.5 2011 Major Aleksiej Dykow
7.2 2011 Robert Jad
6.7 2010 Major Aleksiej Dykow
7.2 2010 Major Aleksiej Dykow
2.3 2009 Major Aleksiej Dykow
8.1 2008 Major Aleksiej Dykow
6.9 2006 Major Aleksiej Dykow
5.1 2006 Major Aleksiej Dykow
2.8 2004 Major Aleksiej Dykow
8.1 2003 Major Aleksiej Dykow
6.6 2003 Major Aleksiej Dykow
7.2 2003 Major Aleksiej Dykow
5.8 2002 Major Aleksiej Dykow
5.6 2001 Major Aleksiej Dykow
7.2 2001 Major Aleksiej Dykow
5.4 2000 Major Aleksiej Dykow
6.8 2000 Major Aleksiej Dykow
8.0 1999 Major Aleksiej Dykow
5.3 1999 Major Aleksiej Dykow
6.7 1999 Dziennikarz Tadziu / Agent Polder / Gonera / Ksiądz Marek (gościnnie)
3.7 1998 Major Aleksiej Dykow
5.1
Królowa złodziei
Marion du faouet - chef de volerus
1997 Major Aleksiej Dykow
3.4 1997 Major Aleksiej Dykow
6.9 1996 Major Aleksiej Dykow
6.3
WOW
1993 Major Aleksiej Dykow
6.4 1993 Major Aleksiej Dykow
6.7 1993 Major Aleksiej Dykow
5.4 1992 Major Aleksiej Dykow
7.6 1989 Major Aleksiej Dykow

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Robert Gonera filmy Robert Gonera najlepsze filmy Robert Gonera zdjęcia Robert Gonera galeria Robert Gonera biografia Robert Gonera nominacje Robert Gonera nagrody i wyróżnienia Robert Gonera filmografia Robert Gonera aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.